Heb je bij jezelf al eens een hoge bloeddruk ervaren? In sommige gevallen is het belangrijk om toch even stil te staan bij wat het met je lichaam kan doen en welke gevolgen het met zich mee kan brengen. Want de gevolgen, die zijn er wel degelijk!
Een hoge bloedruk, wat is dat?
Een hoge bloeddruk is een veel voorkomende aandoening die de slagaders van het lichaam aantast, ook wel hypertensie genoemd. Bij een hoge bloeddruk is de kracht van het bloed dat tegen de slagaderwanden duwt altijd te groot. Hierdoor zal het hart harder moeten werken om het bloed te pompen.
De bloeddruk in categorieën
De bloeddruk wordt door het American College of Cardiology en de American Heart Association ingedeeld in vier categorieën. Een normale bloeddruk wordt gedefinieerd als ideaal.
- De bloeddruk is normaal: De bloeddruk is lager dan 120/80 mm Hg.
- Hoge bloeddruk: Het bovenste getal varieert van 120 tot 129 mm Hg, terwijl het onderste getal lager is dan, maar niet hoger dan, 80 mm Hg.
- Hypertensie in het eerste stadium: De bovengrens ligt tussen 130 en 139 mm Hg, terwijl de ondergrens tussen 80 en 89 mm Hg ligt.
- Hypertensie in het tweede stadium: De bovengrens is 140 mm Hg of hoger, en de ondergrens is 90 mm Hg of hoger.
Een hypertensieve noodsituatie of crisis wordt gedefinieerd als een bloeddruk van meer dan 180/120 mm Hg. Iedereen met deze bloeddrukwaarden moet dringend medische hulp inroepen.
Oorzaken
De bloeddruk wordt bepaald door twee factoren: de hoeveelheid bloed die het hart pompt en hoe moeilijk het bloed zich door de slagaders kan bewegen. Hoe hoger de bloeddruk, hoe meer bloed het hart pompt en hoe nauwer de slagaders.
De twee types hoge bloeddruk
De primaire hypertensie
De primaire hypertensie, ook wel essentiële hypertensie genoemd, is een vorm van hoge bloeddruk.
De meerderheid van de volwassenen heeft geen aanwijsbare oorzaak van hoge bloeddruk. Dit type hypertensie staat bekend als primaire hypertensie of essentiële hypertensie. Het ontwikkelt zich meestal geleidelijk in de loop van de tijd. Atherosclerose, of plaque opbouw in de slagaders, verhoogt het risico op hoge bloeddruk.
Secundaire hypertensie
De secundaire hypertensie wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening. Het verschijnt abrupt en veroorzaakt een hogere bloeddruk dan primaire hypertensie.
Secundaire hypertensie kan worden veroorzaakt door de volgende aandoeningen en medicijnen:
- Tumoren van de bijnier
- Bloedvatproblemen, ook wel aangeboren hartafwijkingen genoemd, ontstaan bij de geboorte.
- Hoest- en verkoudheidsmedicijnen, evenals sommige pijnstillers, anticonceptiepillen en andere voorgeschreven medicijnen.
- Cocaïne en amfetaminen zijn voorbeelden van illegale drugs.
- Nierfalen
- Obstructieve slaap apneu (OSA)
- Problemen met de schildklier
- Een gezondheidscontrole kan soms de bloeddruk doen stijgen. Dit wordt witte-jassen-hypertensie genoemd.
De gevolgen van een hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk zet te veel druk op de slagaderwanden, waardoor bloedvaten en organen beschadigd kunnen raken. Hoe groter de schade, hoe hoger de bloeddruk en hoe langer deze ongecontroleerd blijft. De volgende gevolgen kunnen optreden:
Beroerte of hartaanval
Een hartaanval, beroerte of andere complicaties kunnen optreden als gevolg van aderverkalking en -verdikking door hoge bloeddruk of andere factoren.
Aneurysma
Een aneurysma kan ontstaan wanneer een bloedvat verzwakt en uitpuilt als gevolg van hoge bloeddruk. Wanneer een aneurysma scheurt, kan dit fataal zijn.
Falen van het hart
Wanneer je bloeddruk hoog is, moet je hart harder werken om bloed te pompen. Door de belasting worden de wanden van de pompkamer van het hart dikker. Harfalen treedt op als het hart niet genoeg bloed kan pompen.
Problemen met de ogen
Bloedvaten in de ogen kunnen verdikt, vernauwd of gescheurd raken als gevolg van hoge bloeddruk. Dit kan leiden tot gezichtsverlies.
Het metabool syndroom
Dit syndroom is een verzameling stofwisselingsstoornissen.
Veranderingen in het geheugen of begrip
Hoge bloeddruk die niet onder controle is, kan iemands vermogen om te denken, te onthouden en te leren aantasten.
Dementie
De bloedstroom naar de hersenen kan worden beperkt door vernauwde of geblokkeerde slagaders. Dit kan leiden tot vasculaire dementie, een vorm van dementie.
Het bericht Hoge bloeddruk: oorzaken en gevolgen verscheen eerst op Gezond Leven.